Publicat pe

Sfaturi pentru utilizare – vopseaua alchidică

Vopseaua alchidică este unul dintre cele mai utilizate tipuri de vopsele pe baza de solvent petrolier pentru protectia la interior si exterior a unor suprafete din lemn, metal, etc. În funcție de destinație, acest tip de vopsea poate fi utilizat ca prim strat sau ca strat final de protecție și decorativ, putând fi aplicat pe suporturi de tip metal, lemn și zidărie.

Principalele avantaje:

 • vopseaua aplicată se usucă în general repede, temperatura si umiditatea fiind factori decisivi pentru calitatea dorita;
 • grundurile prezintă proprietăți anticorozive bune, ce împiedică formarea stratului de rugină;
 • au o putere de acoperire foarte bună;
 • o parte a vopselelelor noastre se poate colora într-o varietate foarte mare de nuanțe, conform cartelelor National Paints.

Metode de aplicare:

 • În funcție de grosimea peliculei de vopsea, putem aplica prin roluire, pensulare, pistol aer comprimat, airless sau, dacă vorbim de vopselele decorative, putem folosi ustensile speciale pentru obținerea diverselor efecte.

Timpul de uscare

Acesta poate varia în primul rând în funcție de ambianta locului unde se vopseste, oricum putem vorbi de patru tipuri de uscare:

 1. uscare la atingere – de obicei timpul de uscare parțială variază între 10 minute și o oră, în funcție de vopseaua aleasă și de mediul ambiant;
 2. uscarea pentru reacoperire – unele vopsele necesită o aplicare în două straturi pentru o mai bună acoperire a suprafeței, iar timpul recomandat pentru reacoperire este cuprins între 30 de minute și doua ore. Daca au trecut mai mult de doua ore, se recomanda sa se astepte 24 de ore pentru aplicarea urmatorului strat, existand riscul de incretire;
 3. uscarea pentru manipulare – timpul pentru acest tip de uscare este de obicei mai mare și este cuprins între 3 și 24 de ore sau chiar mai mult;
 4. uscare totală, în profunzime – reprezintă momentul în care te poți bucura de lucrarea ta fără ca textura vopselei să se modifice. Perioada de uscare este cuprinsă între 10 și 65 de ore, în funcție de produsele folosite si grosimile de strat aplicate.

Etapele necesare procesului de vopsire

Primul pas pentru începerea procesului de vopsire este curățarea suprafețelor de rugina (periere, smirgheluire, etc) degresarea cu diluant sau îndepărtarea vopselei vechi. În funcție de suprafața care urmează să fie vopsită, putem proceda astfel:

 1. Pentru metal – se îndepărtează stratul vechi prin curatire mecanica sau decapare chimică. După curatare se pasiveaza, degreseaza și se aplică un strat de grund alchidic, peste care se va aplica emailul, în unul sau două straturi. În cazul suprafețelor noi, acestea necesită doar curățare, șlefuire și degresare cu un diluant. Apoi se aplică grundul alchidic pentru protecție. După uscarea acestuia, uneori este utila șlefuirea foarte usoara suprafeței, pentru o mai bună aderență a emailului strat final.
 2. Pentru lemn – se înlătură vopseaua veche, neaderentă, cu unelte abrazive, precum șpaclul sau hârtia abrazivă, și se chituiesc golurile. După șlefuirea suprafeței se aplică emailul, la fel ca în cazul metalului. În cazul suprafețelor noi, materialul lemnos trebuie să fie perfect uscat înainte de aplicarea vopselei, pentru a se evita crăparea lui ulterioară. Vopseaua se aplica conform instructiunilor..
 3. Pentru zidărie – în cazul acestui tip de suprafață se efectuează operațiunile clasice de pregătire a suportului (curățarea suprafeței, pregătirea suprafețelor vechi, desprafuire și eventual chituire fisuri).

Siguranța și protecția în timpul muncii

Vopseaua conține elemente inflamabile și volatile. La punerea în operă și depozitare trebuiesc luate măsurile de protecție a muncii corespunzătoare produselor peliculogene pe bază de solvenți.

Se interzice contactul cu pielea. După utilizare, mâinile se spală cu apă și săpun. În cazul lucrului în camere închise se interzice aplicarea produsului în apropierea surselor de foc deschis sau scântei electrice. Fumatul în apropierea recipienților cu produs este interzis. Se interzice deversarea în instalațiile de canalizare.

Dacă mai ai nelămuriri în privința alegerii vopselei potrivite pentru tine sau despre modul de aplicare a vopselei, în special cea decorativă, contactează-ne pe adresa de email, vizitează unul dintre punctele noastre de lucru sau ia legătura telefonic cu unul dintre reprezentanții noștri.

Spor în renovare și te așteptăm să ne contactezi!