Uromexil Forte

Vopselele lavabile – scurtă descriere

Vopsele lavabile sunt acele vopsele folosite la interior sau exterior care au ca rol principal protecția suprafețelor acoperite. Avantajul vopselelor lavabile este acela că suprafața acoperită poate fi ștearsă cu apă pentru a îndepărta murdăria.

Se utilizează pentru protecţia şi decorarea suprafeţelor la interior sau exterior. Se aplică pe suporturi ca: zidărie, tencuială, glet de ipsos, beton, plăci texturate, gips-carton sau pe suprafeţe vechi protejate cu vopsele în dispersie apoasă.

Atenție: nu se recomandă aplicarea pe suprafeţe acoperite cu humă sau vopsele pe bază de solvenţi organici.

Principalele avantaje:

  • oferă un grad ridicat de alb, dar se pot obține și diverse culori pentru încăperi pline de culoare (ia legătura cu consultanții noștri pentru a afla mai multe despre paleta de culori National Paints);
  • prezintă diverse grade de lavabilitate (semi-lavabile, lavabile și super lavabile) – puterea de rezistență a vopselei la “n” ștergeri cu apă – de exemplu la vopsea lavabilă Light;
  • prezintă diverse grade de acoperire – în general, majoritatea vopselelor se aplică în două straturi, la un interval de câteva ore; mai există și vopselele superlavabile care se aplică dintr-o singură mână – de exemplu la vopsea lavabilă TOP interior;
  • oferă diverse proprietăți ale suprafețelor (antimucegai, antibacteriene, permeabilitate la vaporii de apă, rezistentă la intemperii etc.) – de exemplu la vopsea lavabilă TRUST ioni de argint.

Metode de aplicare:

  • în funcție de grosimea peliculei de vopsea, putem aplica prin roluire, pensulare sau dacă vorbim de vopselele decorative putem folosi ustensile speciale pentru obținerea diverselor efecte;
  • cea mai ușoară variantă de aplicare a vopselei pe suprafețe corespunde utilizarii unui pistol electric special, care uniformizeaza pulverizarea pe suprafete. Interesează-te insa foarte bine atunci când dorești achiziționarea unei astfel de ustensile deoarece sunt multe modele cu performante si utilizari diverse.

Timpul de uscare

Putem vorbi despre trei tipuri de uscare:

  1. uscarea la atingere – de obicei timpul pentru uscare parțială variază între 20 și 30 de minute;
  2. uscarea pentru reacoperire – multe vopsele necesită o reacoperire, iar în funcție de suprafața pe care se aplică timpul recomandat pentru reacoperire este in general de 1-3 ore. Dar depinde de fiecare tip de vopsea in parte;
  3. uscarea totală – reprezintă finalitatea procesului de vopsire și momentul în care te poti bucura pe deplin de noii pereți proaspăt vopsiți.

Etapele necesare procesului de vopsire

  1. Curățarea pereților – pentru suprafețele vechi care nu prezintă imperfecțiuni majore recomandăm ștergerea lor cu o cârpă umedă pentru îndepărtarea murdăriei, prafului sau a mucegaiului.
  2. Repararea pereților – în cazul în care pereții prezintă imperfecțiuni majore (crăpături în adâncime, denivelări etc.) este necesară înlăturarea stratului vechi de vopsea sau chiar a tencuielii. Apoi se trece la repararea pereților prin aplicarea unui nou strat de tencuieli, ciment sau alte materiale necesare.
  3. Aplicarea amorsei amorsa se aplica intotdeauna inainte de aplicarea vopselei si pregateste suprafata pentru o aderenta buna a lavabilei ce se aplica. Se poate aplica și înainte de gletuirea pereților (dacă vorbim de pereți noi, în construcție sau pereții care au necesitat reparații majore), poti folosi amorsă de perete ALLES WEISS sau poti dilua la concentratia potrivita grund de amorsare concentrat PRIMA. Se aplica acoperind toate imperfecțiunile minore și pregătind suprafața pentru o absorbție foarte bună a vopselei aplicate.
  4. Aplicarea primului strat de vopsea – recomandăm initial aplicarea unei mici mostre pe o suprafață redusă pentru a testa culoarea și modalitatea de absorbție a vopselei.

Citește cu atenție eticheta produsului sau intră în secțiunea produse a site-ului nostru și verifică fișa tehnică a produsului pe care l-ai achiziționat, apoi urmează instrucțiunile de aplicare. Metodele de aplicare pentru fiecare produs pot prezenta diferențe de la un caz la altul.

  1. Aplicarea celui de-al doilea strat de vopsea – dacă este necesar sau dorești să aplici și al doilea strat de vopsea, așteaptă o perioadă pentru a se usca complet primul strat aplicat.
  2. Rezultatul final daca ai aplicat corect vopseaua lavabila, vei obtine un strat uniform, fara umbre si fara dungi generate de trafalet sau pensula. Fortarea aplicarii neuniforme poate sa afecteze rezultatul dorit.

Greșeli ce trebuie evitate:

  • respectă cu strictețe timpii de uscare indicati pentru fiecare procedeu în parte. Nerespectând informațiile din fișa tehnică a fiecărui produs se pot obține rezultate nedorite (precum exfolierea vopselei, neaderența acesteia pe suprafață etc.);
  • încearcă să acoperi o suprafață cât mai mare, deoarece nu este indicat să întrerupi lucrul pe suprafețe mici. Pot apărea diferențe de nuanțe;
  • dacă folosești trafaletul, pensula sau orice alt instrument ce nu este automat este important să scurgi surplusul de material. Astfel, nu vei avea neplăcerea întinderii surplusului pe suprafață sau picurarea acestuia. De asemenea, nu vei crea suprafețe neuniforme la aplicare;
  • nu se recomandă reaplicarea locală în scopul efectuării de reparații sau rectificari pentru a nu ieși în evidență în aspectul final al lucrării.

Dacă mai ai nelămuriri în privința alegerii vopselei potrivite pentru tine sau aplicării vopselei (în special în cazul vopselelor decorative), contactează-ne pe adresa de email, vizitează unul dintre punctele noastre de lucru sau ia legătura telefonică cu unul dintre reprezentanții noștri.

Spor în renovare și te așteptăm să ne contactezi!